Ahir, la directora d’ACCU Catalunya, Úrsula Reales, i la responsable del projecte No Puc Esperar!, Jacky Gómez, van mantenir reunions amb professionals de la unitat de digestiu de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell per avaluar el funcionament del projecte. La primera va ser amb el Dr. Xavier Calvet, coordinador de la Unitat de Gastroenterologia, el Dr. Luigi Melcame, especialista en aparell digestiu i MII, i Teresa Monllor, infermera de la unitat. En la trobada es va constatar la bona marxa de la iniciativa, amb la que aquest centre col·labora des de fa molts anys, i es va parlar quines millores i implementacions s’hi podrien fer.
Durant la visita es va mantenir una segona reunió amb l’equip de pediatria digestiva del centre, que havia sentit a parlar del projecte i s’hi havia interessat especialment. En concret, hi van participar la Dra. Diana García, metgessa especialista en Gastroenterologia, hepatologia i nutrició pediàtrica, la Dra. Clara Comalrena, metgessa de l’equip de Gastroenterologia de pediatria, Montserrat Selvas, infermera pediàtrica del Servei de Gastroenterologia i Maria Luján, treballadora social de l’hospital. En aquest contacte, es va poder conèixer de primera mà la realitat dels pacients pediàtrics amb malalties inflamatòries intestinals i es van resoldre algunes qüestions clau sobre la implementació del projecte en aquest col·lectiu.
Prevalença i evolució de les MII en pediatria
Segons els professionals del Parc Taulí, aproximadament un de cada quatre diagnòstics de malaltia inflamatòria intestinal que es fan al centre correspon a pacients pediàtrics, el que representa un 25% dels casos de debut. Actualment hi ha 53 pacients pediàtrics diagnosticats amb una malaltia inflamatòria intestinal, entre colitis ulcerosa i malaltia de Crohn. D’aquests, aproximadament 23 tenen Crohn i la resta colitis. Tot i que el nombre de casos es manté estable, n’han observat un augment de la complexitat, especialment en la malaltia de Crohn, amb manifestacions més severes com estenosi, malaltia perianal i repercussions més greus.
Reacció de les famílies i utilitat de la targeta NPE
Un dels punts clau de la conversa va ser la reacció de les famílies davant la possibilitat d’obtenir la targeta No Puc Esperar! (NPE). Els professionals van assenyalar que les famílies solen reaccionar molt positivament i que sovint són els mateixos pacients qui la sol·liciten.
Pel que fa a les diferències en la necessitat d’aquesta targeta entre infants i adults, els professionals van destacar que en pediatria la targeta pot ser especialment útil en l’àmbit escolar, on sovint es requereixen informes per justificar la necessitat d’accés ràpid al lavabo. En canvi, en l’edat adulta, el benefici principal es trobaria en espais públics com bars i restaurants.
Aquesta reunió reforça la relació entre ACCU Catalunya i els professionals sanitaris del Parc Taulí, permetent una millor difusió i ús de la targeta No Puc Esperar! entre els seus pacients. L’objectiu és seguir treballant conjuntament per garantir una millor qualitat de vida a les persones afectades per aquestes malalties.